چراغ روشن شطرنج ایران

«آچــــــــمز»
چراغ روشن شطرنج ایران
به قلم استاد "محمد زارعی"

جام جهانی 2017


Levon Aronian  Chess World Cup
آرونیان، قهرمان جام جهانی

همه از یک خانواده ایم


ااا











ا

بخش ایران در سایت نتایج

اپلیکیشن های شطرنج

ا
چس 24 [شطرنج 24]
یک اپلیکیشن عالی شطرنجی
Chess24 Application
ا


 بازی با مگنوس کارلسن
Play Magnus Application


 پلی چس آنلاین 

PlayChess Application

 فریتس (نسخه اندروید) 

اپلیکیشن فریتز شطرنج


استوکفیش

Stockfish Application

چس:  آی او اِس - اندروید

 Chess.com Application 


فالوچس:  آی او اِس - اندروید

Follow Chess Application


شطرنج شردر 

Shredder Chess Application

تاکتیک های شطرنج (iOS) 

Chess Tactics Application


ساعت شطرنج
آی او اِس - اندروید

Chess Clock Application
سایر اپ های شطرنجی

سه باور غلط در شطرنج

سه باور غلط درباره ی شطرنج
برگردان از "رامان رامتین"

نابغه ی دوران



الکساندر آلخین، نابغه ی دوران

با تشکر از "غلامرضا خواجویی نژاد"

اینستاگرام آچمز
گشایش پارسی



گشایش پارسی

به کوشش "مهدی دوستکام"

آچمز در آپارات

Chess.com

چس بمب

تست

ابراهيم زاده مي نويسد : اسطوره اي به نام فيشر

 

Bobby Fischer

 



 

اسطوره اي به نام  بابی فیشر

 

 

خبر درگذشت بابی فیشر یازدهمین قهرمان شطرنج جهان موجب تأسف و تألم دوستداران و هوادارانش در سراسر دنيا گردید .

 

اعجوبه اي كه رو ح مبارزه جويي را با هوش سرشار و استقامت و پشتكار توام داشت و سبك بازي و شخصیت استثنائیش او را به چهره خبرساز عرصه شطرنج بین الملل در نیم قرن اخیر مبدل نمود .

 

فیشر صرفنظر از شخصیت پر رمز و رازش که شاید تا ابد ناشناخته باقی بماند بدلیل خوی ستیزه جویی و سرسختی در عقاید و از همه مهم تر کسب عنوان شامخ قهرمانی جهان با نتایجی خیره کننده که تا قبل از آن نظیرش مشاهده نشده بود جایگاهی بی بدیل در بین خانواده شطرنج به خود اختصاص داده است .

 

او در راه قهرمانی جهان با نتایج باورنکردنی بر مارک تایمانوف روسی (6 بر صفر !!) ، بنت لارسن دانمارکی (6 بر صفر !!) و تیگران پطروسیان قهرمان اسبق جهان (5/6 بر 5/2 !!) غلبه نمود و در ایستگاه آخر با شکست بوریس اسپاسکی روسی قهرمان شطرنج جهان شد .

 

 

 

در این مقال قصد ندارم به بیوگرافی این قهرمان فقید بپردازم و علاقمندان می توانند برای مطالعه بیشتر به کتابهای :

 

ü        "بابی فیشر و شطرنج " تأليف استاد حسینقلی سالور

 

ü        جلد دوم کتاب " تورنمنت های بزرگ " تأليف آقای علیرضا شفیعی

 

ü        گنجينه طلايي شطرنج تأليف عبدالرحمن صادق رحماني

 

مراجعه نمایند .

 

 البته جناب آقای رضا مهدی پور مدیر محترم سایت آچمز نیز به طور مفصل بدان پرداخته است و من نیز از مطالب هر 3 منبع استفاده نموده ام .

 

ارزیابی شخصیت این قهرمان پر آوازه شطرنج با معیارهای معمول ، مانع از نتیجه گیری واقع بینانه ما از عملكرد او خواهد گردید و با اين معيارها ، احتمالاَ او را فردی زیاده خواه ، نظم ناپذیر ، آنارشیست و بی ادب خواهيم يافت اما براستی نوابغ را باید با شاخص هایی خاص و ملاک هایی متفاوت  مورد مداقه قرار داد .

 

نگاه کلان به نقش و تاثیر ظهور فیشر در عرصه شطرنج در مقایسه با سایر قهرمانان جهان از تفاوتی عمیق حکایت دارد :

 

- خاتمه سیطره روسها بر قهرمانی شطرنج جهان پس از 24 سال ، (تمامی رویارویی های قهرمانی جهان از سال 1948 بین 2 بازیکن روس برگزار می شده است.)

 

- پیروزی یک ورزشکار آمریکایی بر قهرمان روسی در عالیترین سطح یک رشته فکری - ورزشی در اوج جنگ سرد كه به عنوان سمبل جدال شرق و غرب از آن ياد مي شد .

 

-  سرکشی ها و مواضع تند فیشر بر علیه دولت آمریکا تا آخرین روزهای حیات .و مراودات او با مخالفان این دولت از جمله فیدل کاسترو رهبر کوبا و یکی از مخالفان همیشگی سیاست های آمریکا( فيشر در يك بازي دوستانه در برابر كاسترو بازي را واگذار كرد !!) و انجام رویارویی با اسپاسکی در یوگسلاوی سابق در سال 1992 علیرغم مخالفت آمریکا

 

-  پایبندی ویزه به اعتقادات مذهبی  از جمله عوامل قابل ذکر در این زمینه می باشند.

 

 

 

اما نکته مهمی که اکثریت قریب به اتفاق اهالی شطرنج در آن متفق القول می باشند نقش غیر قابل انکار فیشر در گسترش و معرفی شطرنج به جهانیان می باشد .

 

درست است که که فیشر با اتخاذ مواضع سختگیرانه و گاهاَ غیر منطقی در برگزاری تورنمنت ها ، بسیاری از خواسته های خود را پس از بحث و جدل های فراوان به برگزارکنندگان و حتی حریفانش دیکته می نمود اما نتیجه طبیعی این سر و صدا و کشمکش ها جلب توجه رسانه های جمعی و افکار عمومی به سمت شطرنج بود .

 

اوج گرفتن این جنجالها و التهاب ها در هنگام برگزاری مچ قهرمانی جهان بین او و بوریس اسپاسکی در سال 1972 ، يكباره افكار و توجه جهانيان را به خود جلب نمود و شطرنج ، موضوع روز شد.

 

مطبوعات و خبرگزاري ها  و راديو و تلوزيون به طور مرتب جريان اين رويارويي را دنبال و به اطلاع مردم مي رساندند و در واقع حضور فيشر باعث گرديد شطرنج از زواياي تاريك زمان و مخفي گاه تاريك خود (در واقع جمع محدود خانواده شطرنج) بيرون بيايد و شهرت يافته و عالمگير شود .

 

در كشور ما هم كم نيستند پيشكسوتاني كه بدليل حجم اخبار اين رويارويي ، دقيقأ از آن زمان با شطرنج آشنا شده و فعاليت در اين رشته را آغاز نموده اند .

 

 

 

با اینحال به اعتقاد اكثريت قريب به اتفاق ناظرين ، انعطاف ناپذیری و سماجت بیش از اندازه او ناشي از اعتقاد راسخ خود فیشر به درستی و منطقی بودن درخواست هایش دارد و در ورای این انتظارات و درخواست ها ، ذره اي تاجر مسلکی و به قول معروف جنگ زرگری مشاهده نمی شود  .

 

شاهد این مدعا چشم پوشی فیشر از ادامه مسابقات بین قاره ای ساوس در سال 1967 مي باشد كه به منظور انتخاب نامزد قهرمانی جهان برگزار می شد و  فیشر آن مسابقات را در حالی که تا دور دهم با 5/8 امتیاز از 10 بازی در صدر جدول رده بندی قرار داشت ترک نمود .

 

دلیل فیشر برای ترک جدول ، عدم همکاری برگزارکنندگان با او در انجام مراسم مذهبی اش که با برخی دورهای برگزاری رقابتها تداخل داشت اعلام شده است .

 

همچنین فیشر پس از برگزاری مسابقات نامزدی قهرمانی جهان در کوروسائو- 1962 - بدلیل تبانی بازیکنان روس(تساوی های توافقی با یکدیگر و مبارزه تمام عیار با دیگر حریفان) شرکت در مسابقات نامزدی قهرمانی جهان را تحریم نمود و در نهايت پیشنهاد نمود كه مرحله نهايي این مسابقات به صورت رويارويي دوجانبه حذفی برگزارگردد تا امکان تبانی از بازیکنان گرفته شود که این پیشنهاد معقولانه در کنگره فدراسیون جهانی شطرنج در سال 1963 به  تصویب رسید و مبنای برگزاری مسابقات در سالهای آتی گردید

 

 

 

علائم دیگری نیز از رفتار این قهرمان بلند آوازه وجود دارد که براستی قابل تعمق است :

 

- عیادت از میخاییل تال قهرمان اسبق شطرنج جهان از شوروی ( 1961 – 1960 ) در بیمارستان در هنگام برگزاری مسابقات كوروسائو (تال از بيماري مزمن كليه رنج مي برد) 

 

 

 

- واگذاری افتخار بازی در میز یک به بنت لارسن دانمارکی در هنگام برگزاری مسابقه قرن بین اساتید شوروی سابق و بقیه جهان در سال 1970 در یک چرخش باورنکردنی در حالی که به اعتقاد ماكس ايوه رئيس وقت فدراسيون جهاني و  بر اساس ریتینگ بازیکنان ،حق او بود که در روی میز یک و مقابل قهرمان وقت جهان بوریس اسپاسکی بازی کند  

 

- عدم پذيرش پیشنهاد برای تبلیغ یک مدل پیانو در ازای دریافت 2 میلیون دلار (نقل از خاطرات ویکتور کورچنوی – فدراسیون شطرنج 1385 )

 

 

- اهدائ کتاب با مضمون مضرات سیگار برای کورچنوی که در آن دوران سیگاری بوده است . (همان منبع)

 

علاوه بر موارد مذکور فیشر به لحاظ فنی جایگاهی ویژه در دنياي شطرنج به خود اختصاص داده است به گونه ای که او را یکی از 6 بازیکن برتر تاریخ شطرنج در کنار قهرمانانی نظیر لاسکر ، کاپابلانکا ، آلخین ، باتوینیک و کاسپاروف به شمار می آورند .

 

 

 

تسلط کامل به هر 3 مرحله بازی به ویژه مرحله شروع و آخر بازی ، دقت کشنده در محاسبات ، تمایل به ادامه بازی های به ظاهر مساوی تا آخرین حد ممکن ، تمایل بی حد و مرز برای کسب پیروزی در هر مسابقه، تلاش و پشتكار مثال زدني در راه كسب عنوان قهرماني جهان و هجوم يك تنه به صف مجهز اساتيد روس در دوران برتري مطلق آنان  و ... از ویژگی های فنی منحصر به فرد او به شمار می روند .

 

البته اين نوشتار در مقام تأييد تمام و كمال عملكرد اين قهرمان بزرگ نيست اما شخصاَ معتقدم در صورت ادامه فعاليت حرفه اي فيشر پس از كسب عنوان قهرماني جهان در سال 1972 ، بي شك او توانايي حفظ اين عنوان را تا ساليان متمادي داشت و دنياي شطرنج امكان مشاهده رويارويي هاي جذابي نظير فيشر – كارپف و حتي فيشر – كاسپاروف را از دست نمي داد .

 

سختی ها و مرارت های این قهرمان شایسته در اواخر عمر باعث تألم اکثر شطرنجبازان بود و به راستی وضعیت فعلی شطرنج در جهان و ارتقاء وزن و اثرگذاری این رشته نسبت به سایر رشته ها تا حدود زیادی مرهون ظهور این نابغه فقید می باشد .

 

 

 

فيشر را براستي بايد يك عاشق و متعصب راستین شطرنج دانست ...

 

بازي هاي او يادآور تكنيك بي نقص كاپالانكا در مرحله آخر بازي ، ميل مفرط به پيروزي در هر مسابقه همچون آلخين و  تلاش و پشتكار بي وقفه در آماده سازي قبل از مسابقات همانند باتوينيك بوده و سرمشقي براي علاقمندان اين رشته مي باشد .

 

گري كاسپاروف نيز درباره وي گفته ظهور فيشر و تاثير بازيهايش در شطرنج جهان از سال 1960 به بعد يك پيشرفت انقلابي براي شطرنج بود .

 

 

 

بازی زیر که فیشر در 13 سالگی و در برابر دونالد بایرون انجام داده از جمله زیباترین بازی های اوست و هانس كموخ از آن به بازي قرن ياد كرده است :

 

روانش آسوده باد

 

 

1.Nf3 Nf6 2.c4 g6 3.Nc3 Bg7 4.d4 0–0 5.Bf4 d5 6.Qb3 dxc4 7.Qxc4 c6 8.e4 Nbd7 9.Rd1 Nb6 10.Qc5 Bg4 11.Bg5 Na4 12.Qa3 Nxc3 13.bxc3 Nxe4 14.Bxe7 Qb6 15.Bc4 Nxc3 16.Bc5 Rfe8+ 17.Kf1 Diagram

 

 

 

   

17...Be6!! 18.Bxb6 Bxc4+ 19.Kg1 Ne2+ 20.Kf1 Nxd4+ 21.Kg1 Ne2+ 22.Kf1 Nc3+ 23.Kg1 axb6 24.Qb4 Ra4 25.Qxb6 Nxd1 26.h3 Rxa2 27.Kh2 Nxf2 28.Re1 Rxe1 29.Qd8+ Bf8 30.Nxe1 Bd5 31.Nf3 Ne4 32.Qb8 b5 33.h4 h5 34.Ne5 Kg7 35.Kg1 Bc5+ 36.Kf1 Ng3+ 37.Ke1 Bb4+ 38.Kd1 Bb3+ 39.Kc1 Ne2+ 40.Kb1 Nc3+ 41.Kc1 Rc2# 0–1

 

___________________________________

 

نوشته شده توسط محمد ابراهیم زاده

 

 

www.Achmaz.ir

 

 

 

 



ارسال شده در مورخه : يكشنبه، 30 دي ماه، 1386 توسط admin  پرینت
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 برگی از تاریخ شطرنج: تولد سرگی شیپوف  [ پنجشنبه، 28 فروردين ماه، 1393 ] 633 مشاهده
 17 می، سالروز تولد ویلهلم اشتاینیتس  [ يكشنبه، 28 ارديبهشت ماه، 1393 ] 735 مشاهده
 زندگی کوتاه اما تاثیرگذار ادگارد کول  [ جمعه، 1 ارديبهشت ماه، 1391 ] 2644 مشاهده
 برگي از تاريخ شطرنج - تولد پاول كرس  [ چهارشنبه، 18 دي ماه، 1387 ] 9053 مشاهده
 9 ژوئن، سالروز درگذشت کارن آسریان  [ سه شنبه، 20 خرداد ماه، 1393 ] 1712 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب