چراغ روشن شطرنج ایران

«آچــــــــمز»
چراغ روشن شطرنج ایران
به قلم استاد "محمد زارعی"

جام جهانی 2017


Levon Aronian  Chess World Cup
آرونیان، قهرمان جام جهانی

همه از یک خانواده ایم


ااا











ا

بخش ایران در سایت نتایج

اپلیکیشن های شطرنج

ا
چس 24 [شطرنج 24]
یک اپلیکیشن عالی شطرنجی
Chess24 Application
ا


 بازی با مگنوس کارلسن
Play Magnus Application


 پلی چس آنلاین 

PlayChess Application

 فریتس (نسخه اندروید) 

اپلیکیشن فریتز شطرنج


استوکفیش

Stockfish Application

چس:  آی او اِس - اندروید

 Chess.com Application 


فالوچس:  آی او اِس - اندروید

Follow Chess Application


شطرنج شردر 

Shredder Chess Application

تاکتیک های شطرنج (iOS) 

Chess Tactics Application


ساعت شطرنج
آی او اِس - اندروید

Chess Clock Application
سایر اپ های شطرنجی

سه باور غلط در شطرنج

سه باور غلط درباره ی شطرنج
برگردان از "رامان رامتین"

نابغه ی دوران



الکساندر آلخین، نابغه ی دوران

با تشکر از "غلامرضا خواجویی نژاد"

اینستاگرام آچمز
گشایش پارسی



گشایش پارسی

به کوشش "مهدی دوستکام"

آچمز در آپارات

Chess.com

چس بمب

تست

لاجوردي زاده مي نويسد : شطرنج ، دسته ، درجه !

 



                 

محمدرضا لاجوردی زاده می نویسد :

 

 >> شطرنج – دسته – درجه بین المللی

 

مسابقات شطرنج در جای جای این کره خاکی از استقبال گسترده‌ای برخوردار است و بازیکنان و تماشاچیان زیادی را به خود جذب می‌کند به طوری که صدها بازیکن را پشت میز بازی می‌نشاند و رودرروی یکدیگر قرار می‌دهد. البته این هنر شطرنج است که باید از آن استقبال کرد و موجبات گسترش هر چه بیشتر آن را بوجود آورد . با این همه در راه پیشرفت این رشته اندیشه پرور از یک مورد نباید غافل شد و  باید فکری به حال آن کرد .

 

این مورد را با طرح سوالی آغاز می کنیم :

اگر مسابقه‌ای با تعداد صد بازیکن یا دویست بازیکن و یا بیشتر برگزار شود ، در نهایت چند نفر به مدال دست پیدا می‌کنند ؟

پر واضح است که تعداد و تعدد بازیکنان ، تاثیری در تعداد مدال‌آوران نخواهد داشت و به هر حال بیش از یک سری مدال ، توزیع نمی‌شود . این بدین معنی است که عده کثیری از بازیکنان ، پس از انجام بازی‌های خوب و موفق به هیچ افتخاری دست نمی‌یابند . (به مدالی نمی‌رسند و کسی آنها را نمی‌بیند و نشریه و رسانه‌ای با آنها مصاحبه نمی‌کند و ....)

 

این وضعیت را مقایسه کنید با رشته‌های کشتی ، وزنه‌برداری ، شنا ، دو و میدانی ، ورزش‌های رزمی و غیره .  هریک از این رشته‌ها در مسابقات بزرگ مانند المپیک و جهانی و قاره‌ای ، چند مدال به خود اختصاص می‌دهند ؟ هریک از مدال‌آوران آنها چه جایگاهی در شهر و کشور خود و در بین مردم و رسانه‌ها پیدا می‌کنند ؟ اقبال عمومی به آن رشته‌ها چگونه است ؟ خیل کودکان و نوجوانان به سوی کدام رشته‌ها سرازیر می‌شوند ؟ و همچنین سوالاتی فراوان از این دست .

 

جواب به غیر از مدال و مدال‌ آوران در این رشته‌ها و وجود قهرمانان متعدد چه می تواند باشد ؟ در المپیک پکن که در مردادماه برگزار می‌شود از مجموع 302 سری مدال (طلا ، نقره و برنز) ، 47 مدال به دو و میدانی و 46 مدال به شنا  و  شیرجه و واترپلو (به ترتیب 36-8-2) اختصاص دارد و ژیمناستیک و کشتی و دوچرخه‌سواری هر یک دارای 18 مدال و وزنه‌برداری و تیراندازی هر یک دارای 15 مدال می‌باشند (در مجموع مدالهای مردان و زنان). البته همه می‌دانیم که شطرنج جزو رشته‌های المپیکی نیست و اولین بار به طور رسمی وارد بازی‌های المپیک آسیایی گوانگجو 2010 خواهد شد ولی این آمار فقط برای مقایسه است تا بدانیم برای عمومیت یافتن، رشته‌های دیگر چه کرده‌اند و شطرنج چه باید بکند .

 

به شطرنج باز گردیم و برای ملموس‌تر شدن بحث ، روی یک مسابقه مهم داخلی یعنی فجر ارومیه (بهمن 86) متمرکز شویم :

اگر بپذیریم که در آن مسابقات ، موفقیت مهرداد سادات نجفی ، استادان فیده سیدحامد موسویان و سیدآرش اکبری‌نیا به ترتیب به خاطر کسب مقام دوازدهم ، حدنصاب استاد بزرگی و استاد بین‌المللی کمابیش مورد توجه قرار گرفت اما آیا بازی‌های خوب و قوی استاد بین المللی محسن قربانی ، استاد بین المللی امیر ملاحی و نیما حسین‌زاده  و کسب مقام‌های 15- 16-17 هم مورد قبول افتاد . آیا نتایج جالب و دور از انتظار امید نوروزی ، غلامرضا علیزاده و وحید خالصی و کسب مقام‌های 21- 22- 23 هم در نظر آمد . مگر ارزش این مقام‌ها کم است و بدست آوردن آن ساده می‌باشد ؟ اضافه کنید به این ها تفاوت شماره اولیه و مقام نهایی (پیشرفت بازیکن) را مثلا مهرداد سادات نجفی (37- 12) ، نیما حسین‌زاده (107- 17) ، امید نوروزی (45-21) ، غلامرضا علیزاده (52-22) و وحید خالصی (50- 23) و ....

 

>> چه باید کرد !؟

 

حال فرض کنید یکی از بازیکنان بخواهد از بازی خوب خود در مسابقات برای مردم عادی شهر خود و اطراف خود ( و نه شطرنج‌بازان حرفه ای) تعریف کند یا یکی از هیاتهای شطرنج استان یا شهرستان بخواهد برای اداره تربیت بدنی ، گزارشی در تمجید از مقام کسب شده قهرمان خود بنویسد . قطعا با این پرسش روبرو می‌شود که مگر چه مقامی بدست آمده و  آنگاه  است که عنوان کردن یک عدد دو رقمی مثل 12 و 17 و 22 اصلا توجه کسی را جلب نمی‌کند و او را به تشویق و تقدیر وا نمی‌دارد و استقبال عمومی و هجوم کودکان و نوجوانان را به شطرنج در پی ندارد . پس چاره کار در چیست ؟ از مطالب بالا چه نتیجه‌ای باید گرفت ؟ به دنبال چه باید بود ؟ قبل از نتیجه‌گیری به مطلب دیگری بپردازم .

  • در رشته کشتی آیا قهرمانان سنگین وزن بر همه کشتی‌گیران دیگر برتری ندارند ؟ آیا پهلوان امامقلی حبیبی  یا پهلوان تختی یا الکساندر مدوید بر همه سبک وزنها غلبه نداشتند ؟ پس چرا کشتی‌گیران دیگر هم در وزنهای خود ، مدال می‌گیرند ؟ چون وزن آنها سبک‌تر است ؟
  • در رشته وزنه‌برداری آیا پهلوان نامجو یا پهلوان رضازاده یا واسیلی الکسیف از دیگران ، وزنه‌های بسیار سنگین‌تری بلند نمی‌کردند ؟ پس چرا دیگران با وزنه‌های بسیار سبک‌تر هم مدال می‌گیرند ؟ چون وزن آنها سبک‌تر است ؟
  • در رشته شنا که اصلا حرف دیگری وجود دارد . مگر شنا با شنای چه فرقی می‌کند که صد متر پروانه و قورباغه و کرال و آزاد و ... داریم . خوب هر کس به هر طریقی که خواست شنا کرده و صد متر را طی کند . آیا این نامها و حالتها فقط وسیله‌ای برای کسب مدال بیشتر و پر مدال کردن این رشته نیست ؟
  • در دو و میدانی هم کمابیش همان وضعیت وجود دارد . پرتاب ، پرتاب است . چه تفاوتی بین پرتاب وزنه ، پرتاب نیزه و پرتاب دیسک ! با وجود پرش طول ، چه حاجتی به پرش سه گام !

آیا غیر از این است که همه این ها برای افزایش تعداد مدال و کثرت قهرمان و جلب نظر و توجه مردم است .

واقعیت آن است که تعداد مدال‌های توزیع شده در مسابقات شطرنج بسیار کم است و قهرمانان با یک لغزش کوچک در بازی خود از شانس کسب مدال فاصله می‌گیرند و با این اوضاع ، نمی‌توان انتظار اقبال عمومی و تبلیغات گسترده برای این رشته داشت چرا برای گسترش هر رشته ورزشی ، وجود یک قهرمان به عنوان الگو در شهر و استان و کشور لازم است و بدون الگو نمی‌توان مردم و سرمایه‌های آینده یعنی کودکان را به راحتی به رشته‌ای جلب کرد و به کمیت لازم رسید . واضح و مبرهن است که بدون کمیت هم نمی‌توان به کیفیت رسید یعنی باید تعداد زیادی بازیکن مبتدی در اختیار یک مربی قرار داد تا بتواند از بین آنها چند بازیکن خوب پرورش دهد . نگاهی به عملکرد مدرسه شطرنج باتوینیک در شوروی سابق موید این مدعاست .

 

 >> طرح یک پیشنهاد :

 

همانطور که در کشتی و وزنه‌برداری ، قهرمانان بر اساس وزن بدن خود به دسته‌های مختلف تقسیم می‌شوند و هر یک، مدالهای وزن خود را بدست می‌آورند (وزن‌هایی که گاهی کمتر از 10 شرکت‌کننده دارد !) ، در شطرنج نیز لازم است که بازیکنان بر اساس وزن به دسته‌های مجزا تقسیم شوند و مدال بگیرند . این بدان معنی نیست که در ابتدای مسابقات شطرنج ، مراسم وزن‌کشی اجرا شود و بازیکنان به دسته‌های مختلف وزنی تقسیم شوند بلکه میزان دقیق وزن شطرنجبازان از قبل معلوم است . منظور وزن شطرنجی افراد است که همان ریتینگ می‌باشد و با دقت کامل محاسبه شده است یا قابل محاسبه است . جا دارد در اینجا از خدمات ارزنده پروفسور "آرپاد اِلو" تقدیر شود که با ارائه فرمولها و روشهای لازم ، سیستم درجه‌بندی بین‌المللی (ریتینگ) را پایه‌گذاری کرد .

 

با این وصف به سادگی می‌توان وزن افراد مختلف و دسته‌های بازیکنان را تعیین کرد . هر 100 امتیاز ریتینگ معادل یک دسته بر حسب جدول زیر :

دسته

اول

دوم

سوم

چهارم

پنجم

ششم

هفتم

هشتم

پایه ریتینگ

2000

2100

2200

2300

2400

2500

2600

2700

محدوده ریتینگ

2100-2000

2200-2100

2300-2200

2400-2300

2500-2400

2600-2500

2700-2600

2800-2700

 

تاکید می‌کنم که منظور این نیست که بازیکنان دسته‌های مختلف از هم مجزا شوند و در دسته‌های خود مبارزه کنند بلکه همه بازیکنان باید کما فی السابق در یک جدول سویسی به بازی بپردازند و فقط کافی است که در انتهای مسابقات ، علاوه بر تعیین نفرات برتر به شکل معمول ، نفرات برتر هر دسته نیز با توجه به رتبه کسب شده در مسابقه تعیین شوند بدین ترتیب که از بالای جدول به پایین پیمایش می‌کنیم و اولین کسی که ریتینگ او متعلق به هر دسته است را تعیین کرده و به عنوان قهرمان دسته خود اعلام می‌کنیم . این کار به نوعی شبیه به تعیین قهرمان میز در مسابقات تیمی نیز می‌باشد . اگر در مقررات مسابقه ، قرار بر آن شده بود که نفرات دوم و سوم هر دسته هم جایزه بگیرند آنگاه طبق همین روش ، نفرات بعدی نیز تعیین می‌شوند . می‌بینیم که نفرات برتر دسته‌ها کاملا محدود تعیین می‌شوند و هزینه زیادی برای جایزه آنها صرف نمی‌شود بلکه فقط مدال و حکم لازم است و جایزه نقدی به نظر برگزارکننده بستگی دارد . از طرف دیگر نفرات برتر اصلی که همان قهرمانان واقعی مسابقه هستند همچنان از جوایز خود برخوردارند و به عنوان قهرمانان اصلی از آنها یاد می‌شود و از دیگران به عنوان قهرمانان دسته‌ها یاد خواهد شد .

برای مشاهده ادامه مقاله  اینجا  کلیک کنید

 



ارسال شده در مورخه : دوشنبه، 13 اسفند ماه، 1386 توسط admin  پرینت
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 دست نوشته های یک داور شطرنج (168)  [ دوشنبه، 15 خرداد ماه، 1391 ] 2951 مشاهده
 قوانین شطرنج: جرایم و شکایات  [ جمعه، 2 مهر ماه، 1395 ] 1514 مشاهده
 دكتر مهدی رضائیان نوشت : ویشی ارباب حلقه ها.  [ يكشنبه، 10 آذر ماه، 1387 ] 1570 مشاهده
 رده های سنی آسیا و چند نکته ناگفته ...  [ دوشنبه، 31 تير ماه، 1392 ] 2475 مشاهده
 شطرنج خود را بهتر کنید - شطرنج چکرز نیست  [ شنبه، 7 ارديبهشت ماه، 1392 ] 2596 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب