حتماً گزارش آغازین آچمز راجع به مسابقات شطرنج قهرمانی قاره آسیا در سال 2013 که به میزبانی کشور فیلیپین در شهر مانیل برگزار شد را خوانده اید. امروز مسابقات با شناخت نفرات برتر به کار خود پایان داد.

از کشور عزیزمان ایران تنها یک نماینده به نام "احسان قائم مقامی" در این رقابت ها حضور داشت و در حالی که سطح این دوره از مسابقات نسبت به دوره های اخیر افت مشهودی داشت متاسفانه بار دیگر شاهد ناکامی استاد بزرگ باسابقه کشورمان بودیم. قائم مقامی در این دوره، در حالی که «بخت هفتم قهرمانی» به شمار می رفت، با وجود اینکه با قرعه های آنچنان دشواری مواجه نشد در نهایت با کسب 5.5 امتیاز در مکان «بیست و چهارم» جدول رده بندی نهایی قرار گرفت.

عملکرد استاد بزرگ قائم مقامی در دوره های اخیر قهرمانی آسیا :

 سال 2013 به میزبانی فیلیپین: رتبه پایانی بیست و چهارم
قائم مقامی با درجه 2568 «بخت هفتم قهرمانی» مســــابقات محسوب می شد

 سال 2012 به میزبانی ویتنام: رتبه پایانی ســـــی و هفـتم
قائم مقامی با درجه 2579 «بخت دهم قهرمانی» مســــــابقات محسوب می شد

 سال 2011 به میزبانی ایران: رتبه پایانی ســــــــــــــی اُم
قائم مقامی با درجه 2606 «بخت دوازدهم قهرمانی» مسابقات محسوب می شد

 سال 2010 به میزبانی فیلیپین: رتبه پایانی نــــــــــوزدهـم
قائم مقامی با درجه 2575 «بخت دوازدهم قهرمانی» مسابقات محسوب می شد

 سال 2009 به میزبانی فیلیپین: رتبه پایانی ســی و هفتم
قائم مقامی با درجه 2593 «بخت ششم قهرمانی» مسـابقات محسوب می شد



گزارش دور به دور قهرمانی آسیا - 2013

دور اول
 IM فیرمان سیاه فرید (2369)   
0.5-0.5   GM احسان قائم مقامی (2568)  

استاد بزرگ قائم مقامی که با درجه بین المللی 2568 بخت هفتم قهرمانی محسوب می شد روی میز هفت مسابقات به مصاف "فیرمان سیاه فرید" استاد بین المللی 20 ساله اندونزیایی با درجه 2369 (شماره آغازین 45) رفت و در شرایطی که از حریف یک تفاوت [رخ به ازای اسب] عقب بود، دیدار در نهایت با تکرار حرکات از سوی طرفین به تساوی انجامید. دریافت بازی


فیرمان سیاه فرید اندونزیایی، حریف جوان دور اول استاد بزرگ احسان قائم مقامی

دور دوم
GM  احسان قائم مقامی (2568)    
0.5-0.5   
IM بارلو نادرا (2388)

شاید دیدار دور دوم استاد بزرگ قائم مقامی یکی از عجیب ترین دیدارهای طول زندگی اش باشد. در دیدار دوم نماینده کشورمان که روی میز چهارده برگزار شد، قائم مقامی که مهره سفید را در اختیار داشت از اواسط بازی، صاحب برتری قابل توجه و وضعیتی برنده شد اما آن قدر تعلل کرد که در واپسین لحظات، در وضعیتی کاملاً بازنده گرفتار شد و بخت با وی یار بود که حریف چندین راه برد از نظرش دور ماند و با کیش دائم نتیجه را به تساوی کشاند! دریافت بازی


بارلو نادرا، استاد بین المللی 48 ساله کشور میزبان (شماره آغازین 41) در مصاف با قائم مقامی

دور سوم
 روئل آبلگاس (2269)   0.5-0.5   GM احسان قائم مقامی (2568)  

قائم مقامی که سابقه 10 بار قهرمانی شطرنج کشورمان را دارد در دور سوم مسابقات در رخدادی دور از انتظار در برابر "روئل آبلگاس" شطرنج باز بی عنوان فیلیپینی با نتیجه تساوی متوقف شد. "آبلگاس" شماره آغازین 63 را در اختیار داشت.


روئل آبلگاس، شطرنج باز بی عنوان فیلیپینی

دور چهارم
GM  احسان قائم مقامی (2568)    
0-1    حامد نوری (2368)

استاد بزرگ احسان قائم مقامی روی میز شانزده و با مهره سفید، علی رغم 200 واحد اختلاف درجه با حریف، نتیجه را به "حامد نوری" شطرنج باز بی عنوان کشور میزبان واگذار کرد. با توجه به تساوی در دو دور اول، این باخت غیرمنتظره، صدرنشین فهرست درجه بین المللی کشورمان را تا رده «پنجاه و ششم» جدول رده بندی پایین برد. 

جالب اینکه "حامد نوری" ایرانی الاصل است. وی تمایل بسیاری برای سفر به کشورمان و حضور در یک مسابقه بین المللی ایران را داشت و در سال 2009 برای حضور در مسابقات بین المللی فجر (در کیش) اقدام کرد اما به علت مشکلاتی در صدور روادید حضورش میسر نشد. البته همه نوری ها ایرانی الاصل نیستند. "کامبیز نوری" استاد فیده جوان کشور سوئیس، افغان تبار است.


باخت استاد بزرگ قائم مقامی به حامد نوری شطرنج باز بی عنوان کشور میزبان

دور پنجم
GM  احسان قائم مقامی (2568)    1-0    
IM چی-منگ-جیمی لیو (2287)

رنگ مهره استاد بزرگ "احسان قائم مقامی" عوض نشد و او بار دیگر با مهره سفید روی میز بیست و پنج به مصاف "چی-منگ-جیمی لیو" استاد بین المللی 55 کشور مالزی با درجه 2287 (شماره آغازین 58) رفت و در نهایت به نخستین پیروزی خود در این دوره از مسابقات دست یافت و به رده «سی و نهم» جدول رده بندی صعود کرد.


نخستین پیروزی قائم مقامی در برابر استاد بین المللی کهنه کار مالزی

دور ششم
 IM اولیور دیماکیلینگ (2384)    0-1    GM احسان قائم مقامی (2568)  

نتایج نماینده کشورمان به گونه ای رقم خورده که در حالی که در دور ششم مسابقات به سر می بریم وی تاکنون با هیچ استاد بزرگی دیدار نکرده است. در جمع 77 نفره این دوره از مسابقات 26 استاد بزرگ، 19 استاد بین المللی و 10 استاد فیده (جمعاً 58 شطرنج باز عنوان دار) حضور دارند.

در دور ششم، تنها نماینده کشورمان که رکورد سیمولتانه گینس را در اختیار دارد روی میز هفده، در برابر "اولیور دیماکیلینگ" استاد بین المللی 33 ساله کشور میزبان با درجه 2384 به پیروزی رسید و به رده «سی و یکم» جدول رده بندی صعود کرد.  


استاد بین المللی اولیور دیماکیلینگ با درجه بین المللی 2384 (شماره آغازین 42)

دور هفتم
 GM ریچارد بایتون (2403)    0-1    GM احسان قائم مقامی (2568)  

استاد بزرگ قائم مقامی در دور هفتم مسابقات در مصاف با نخستین حریف استاد بزرگش، تکرار رنگ سیاه خورد. نفر پنجم حال حاضر شطرنج کشورمان در این دور با غلبه بر استاد بزرگ "ریچارد بایتون" که درجه 2403 را در اختیار داشت، با کسب سومین پیروزی پیاپی، هتریک کرد. احسان با این برد خود را تا رده «شانزدهم» جدول رده بندی بالا کشید.


استاد بزرگ ریچارد بایتون با درجه بین المللی 2403 (شماره آغازین 37)
ا

یک تصویر جالب از حریفان دو دور اخیر نماینده کشورمان (دو نفر سمت چپ تصویر)

دور هشتم
GM  احسان قائم مقامی (2568)    0.5-0.5    GM داروین لایلو (2504)

استاد بزرگ قائم مقامی در مصاف با اولین حریف بالای درجه 2500 خود با نتیجه تساوی متوقف شد. "داروین لایلو" از کشور میزبان حریف این دور نماینده کشورمان بود. با این تساوی، قائم مقامی به رده «نوزدهم» جدول رده بندی نزول کرد.


استاد بزرگ داروین لایلو با درجه بین المللی 2504 (شماره آغازین 24)

تنها 3 پیروزی مرغوب در حدود 150 دیدار رسمی اخیر: چندی پیش و در پایان مسابقات بین المللی دوبی امارات به این نکته اشاره کردیم [البته اگر اشتباه نکنیم!] استاد بزرگ قائم مقامی در 120 دیدار فکری رسمی اخیری که برایش در فیده به ثبت رسیده، تنها در 2 دیدار موفق به پیروزی در برابر شطرنج بازی با درجه بین المللی بالای 2500 شده است. نخستین استاد بزرگ تاریخ کشورمان که در مسابقات قهرمانی غرب آسیا نیز از این حیث ناکام ماند با توجه به قرعه دور آخر، این مسابقه را نیز بدون برتری در برابر شطرنج بازی با درجه بالای 2500 به پایان خواهد برد.

دور آخر
IM وانگ چن (2498)    0.5-0.5    احسان قائم مقامی (2568)  

احسان قائم مقامی در دور آخر مسابقات قهرمانی آسیا روی میز هفت در برابر "چن وانگ" استاد بین المللی 20 ساله کشور چین با درجه 2498 با نتیجه تساوی متوقف شد و با کسب 5.5 امتیاز در مکان «بیست و چهارم» جدول رده بندی نهایی قرار گرفت. این نتیجه در حالی رقم خورد که استاد بزرگ احسان قائم مقامی در این دوره از مسابقات از بین سی نفر برتر جدول رده بندی نهایی، تنها با دو نفر [وانگ و لایلو که به ترتیب چهاردهم و بیست و هشتم شدند] دیدار داشت.

شطرنج باز کشورمان که در این دوره از مسابقات با 11 واحد کاهش درجه مواجه شد حتی در صورت پیروزی در برابر "چن وانگ" چینی نیز از حضور در جمع پنج نفر برتر و صعود به جام جهانی 2013 نروژ باز می ماند. [چرا که به مقام دهم می رسید] نکته جلب اینکه استاد بزرگ احسان قائم مقامی در سال گذشته در مسابقات بین المللی اندونزی در برابر این حریف چینی به زیبایی و در تنها 25 حرکت به پیروزی رسیده بود:


 i      24.Rxh6 Nxe5  25.Bxe5 1-0     i   

در پایان این دوره از رقابت ها استاد بزرگ "چائو لی" از چین با کسب 7 امتیاز، مقتدرانه به مقام قهرمانی رسید. پس از "لی"، پنج شطرنج باز با کسب 6.5 امتیاز مشترکاً در رده دوم قرار گرفتند که با احتساب امتیازشکنی، "اولیور باربوسا" و "مارک پاراگوآ" استادان بزرگ کشور میزبان به ترتیب دوم و سوم شدند. استادان بزرگ "لی کوآنگ لیم" از ویتنام و "باسکاران ادهیبان" از هند نیز با قرار گرفتن در مکان های چهارم و پنجم جواز حضور در مسابقات جام جهانی 2013 نروژ را کسب نمودند. در پایان بخش بانوان نیز "کیان هوآنگ" چینی با کسب 7 امتیاز به لطف امتیازشکنی بهتر قهرمان شد و جواز حضور در مسابقات جام جهانی بانوان را کسب نمود و "ژونقی تان" از چین و "ماری ان گومز" از هند به ترتیب با 7 و 6.5 امتیاز، در مکان های دوم و سوم قرار گرفتند.

سایت رسمی فدراسیون شطرنج آسیا به ارائه دو گزارش مختصر بسنده کرده است: اینجا و اینجا

 رده بندی نهایی بخش آزاد - بانوان
 سایت رسمی مسابقات
 گزارش آچمز از دور گذشته