«آچــــــــمز»
چراغ روشن شطرنج ایران
به قلم استاد "محمد زارعی"
Levon Aronian Chess World Cup
آرونیان، قهرمان جام جهانی
ا
چس 24 [شطرنج 24]
یک اپلیکیشن عالی شطرنجی
Chess24 Application
ا
بازی با مگنوس کارلسن
Play Magnus Application
پلی چس آنلاین
PlayChess Application
فریتس (نسخه اندروید)
اپلیکیشن فریتز شطرنج
Stockfish Application
چس: آی او اِس - اندروید
Chess.com Application
Follow Chess Application
Shredder Chess Application
تاکتیک های شطرنج (iOS)
Chess Tactics Application
ساعت شطرنج
آی او اِس - اندروید
Chess Clock Application
سایر اپ های شطرنجی
سه باور غلط درباره ی شطرنج
برگردان از "رامان رامتین"
الکساندر آلخین، نابغه ی دوران
با تشکر از "غلامرضا خواجویی نژاد"
گشایش پارسی
به کوشش "مهدی دوستکام"
شطرنجباز تغذيه سالم را جدي بگير !
آچمز همیشه با شماست ! خواندن این مطلب برای کلیه شطرنج بازان گرامی الزامی است ! همچنین خانواده های نونهالان شطرنج باز ایران با توجه به نزدیکی مسابقات قهرمانی نونهالان کشور ، حتما این مطلب را به دقت مطالعه فرمایند .
نياز انسان به غذا يكي از احتياجات ذاتي يا فيزيولوژيك است كه مهمترين عامل بقاي زندگي و طول عمر مي باشد . احتياج به غذا دائمي است و ارگانيسم را مجبور مي كند تا براي بدست آوردن غذا و رفع گرسنگي كوشش كند . تركيب شيميائي غذاي انسان بايد شامل پروتئين ها ، چربي ها ، كربوهيدرات ها ، مواد معدني ، ويتامين و آب باشد تا رشد و سلامت ياخته هاي بدن تامين شود . اين مواد با تغييراتي كه در لوله گوارش حاصل ميكند قابل جذب مي شوند و براي تامين احتياجات حياتي مورد استفاده ياخته هاي بدن قرار مي گيرند . معمولا غذائي كه انسان مصرف مي كند از مواد مختلفي تشكيل شده است كه عبارتند از :
تاريخچه تغذيه تا اوايل قرن نوزدهم مفهوم غذاخوردن فقط پركردن شكم بود و احساس گرسنگي بشر را وادار ميكرد تا آنچه را در دسترس خود ميديد بدون توجه به كميت و كيفيت آن مصرف كند . شهرنشيني و تشكيل اجتماعات باعث ايجاد تغييرات زيادي در طرز تغذيه بشر شده است. اولين اجتماعات و شهرها در بينالنهرين ، آسياي باختري ، مصر و يونان بوجود آمدند . شهرنشينهاي اوليه كشاورزي و دامپروري را به خوبي ميدانستند و براي تغذيه خود از محصولات متنوع استفاده ميكردند . ايران نخستين كشور جهان است كه انسان اوليه در آن به كشاورزي و پرورش دام پرداخته است . (دو تن از متخصصين به نامهاي آرتور كيت و دكتر ارنست هرتسفيلد در كتابي به نام صنايع ايران ثابت كردهاند كه كشاورزي و تمدن از فلات ايران شروع شده است). در حفاريهايي كه در بعضي از نقاط ايران نظير شوشتر ، دامغان ، تخت جمشيد و تپة سيلک كاشان به عمل آمده نشان مي دهد كه تاريخ كشاورزي در ايران متجاوز از 6000 هزار سال است . " براي تقويت روح هرگز جسم را نبايد فراموش كرد و بايد مردم را با ورزش و غذاي مناسب تربيت كرد ." شواهد نشان ميدهد كه در زمانهاي قديم مردم يونان بيشتر از گياهان تغذيه ميكردند و مصرف گوشت گوسفند ، پرندگان ، شكر ، لبنيات و ماهي نيز در بين بعضي از طبقات اجتماع معمول بوده است. همچنين روغن زيتون را بسيار دوست داشته و مصرف ميكردهاند . در دورانهاي بعد يعني پس از استقرار امپراطوري در روم وضع تغذية مردم تغيير كرد و روميان بعد از فتوحات مختلف از تغذية مردم سرزمينهاي فتح شده تقليد كرده و در اين راه جانب افراط ميپيمودند . البته اين طرز تغذيه مربوط به طبقات مرفه و اعيان بود درحاليكه مردم عادي تغذية سادهاي داشتند . در اين زمان حتي كتب آشپزي نيز در روم منتشر شده كه کتاب Deipnosphistae اثر Athenaeus در قرن دوم ميلادي چاپ شده و طرز تهيه غذاهاي گوشتي ، سبزيها و اطلاعات ديگري در آن شرح داده شده است .
در مورد رژيمهاي غذايي آغاز پيدايش آن به لوحه اي متعلق به سال 1900 قبل از ميلاد مسيح در ناحيه سومر مربوط ميشود كه در آن برنامه غذايي يك كودك نوشته شده و در حال حاضر در موزه باستان شناسي استانبول نگهداري مي شود .
تغذيه در نوجوانان پايگاه اطلاع رساني پزشكان ايران دوره نوجواني دوره انتقال از كودكي به جواني است كه با جهش رشد جسميو بلوغ توام است . بنابراين تغذيه اين دوران از نظر رشد اهميت زيادي دارد . از آنجايي كه يكي از مشكلات عمده تغذيهاي در اين دوران وجود باورهاي غلط غذايي است ، لذا اصلاح باورهاي غذايي آنها از طريق رسانههاي گروهي از اهميت بسزايي برخوردار است . براي دستيابي به جامعهاي سالم و خلاق و پويا بايد آموزش تغذيهاي در همه ابعاد آن صورت گيرد . در موارد فردي بايد از طريق مشاوره با متخصصان تغذيه ، رژيمهاي غذايي اصلاح شوند و در موارد گروهي توصيه ميشود كه نوجوانان براي پيشگيري از سوءتغذيه از راهنماي غذايي ذيل كه تمامي گروههاي غذايي را دارد ، در برنامه غذايي روزانه خود استفاده نمايند .1 ـ گروه نان و غلات : روزانه 11ـ 9 واحد يك واحد نان برابر است با 1 برش نان بربري يا سنگك به اندازه يك كف دست 2 ـ گروه شير و لبنيات : روزانه 3 واحد يا بيشتر . 3 ـ گروه ميوه ها : روزانه 3 تا 4 واحد 1 واحد ميوه برابر است با 1 عدد ميوه متوسط / برابر است با يكدوم تا سهچهارم ليوان آب ميوه / برابر است با يكچهارم ليوان ميوه خشك 4 ـ گروه سبزيها : روزانه 4 تا 5 واحد يك واحد گوشت برابر است با 2 تا 3 تكه خورشتي (90ـ60 گرم) گوشت قرمز ، ماكيان و ماهي پخته شده / 30 گرم گوشت برابر است با يك عدد تخم مرغ يا نصف ليوان حبوبات پخته يا 2 قاشق غذاخوري از مغزهاي پسته و فندق و گردو و ...
مشكلات ناشي از تغذيه ناسالم 1 ـ كموزني و لاغري كه بيشتر ناشي از تصور غلط نوجوانان از تناسب اندام است و به دنبال آن بعضي اقدام به رژيم سخت و خودسرانه ميكنند كه سلامت آينده آنان را به خطر مياندازد . بويژه در دختران كه دوران مهم بارداري و شيردهي را به دنبال دارند ، اين مسئله ممكن است باعث قاعدگي نامنظم و يا عدم قاعدگي آنها شود. همچنين در توليد مثل و باروري آنها تداخل كند . 2 ـ اضافه وزن و چاقي كه اغلب در اثر كميتحرك و فعاليت بدني ، استفاده مداوم از تلويزيون و رايانه و نيز رژيمهاي غلط غذايي و مصرف زياد تنقلات ، نوشابهها و غيره است . 3 ـ كمخوني (لينك به كمخوني) ناشي از فقرآهن كه يكي از مشكلات شايع تغذيهاي به ويژه در دختران در اين سنين است كه بر رشد جسمي ، ذهني و سيستم ايمني آنها اثر سوء دارد . كمخوني در اين دوران در اثر افزايش نياز (به دليل رشد) ، استفاده از رژيمهاي غذايي فقر غذايي ، آلودگيهاي انگلي و آلودگيهاي محيطي (مانند ذرات ريز سرب معلق در هوا) به وجود ميآيد . 4 ـ بياشتهايي عصبي يا پرخوري عصبي منجر به سوء تغذيه ميشود و نياز به اصلاح رفتار خواهد داشت . در كنار آن مشاوره تغذيهاي ضروري است . ـ آكنه (جوش صورت) كه مشكل 80% نوجوانان است بيشتر تحت تاثير عوامل هورموني ، استرس ، فازهاي قاعدگي و ژنتيك رخ ميدهد . استفاده از مواد غذايي مانند مغزها در بروز آن تاثير زيادي ندارند . مطالعات نشان داده است كه ارتباطي قوي بين دريافت غذا و بروز آكنه وجود ندارد . اما ارتباط آن با كمبود دريافت مواد مغذي مانند ويتامين اي و روي شناخته شده است .
توصيههاي تغذيهاي برنامه غذايي نوجوانان بايد شامل تركيبي از غذاهاي مختلف در گروههاي اصلي غذايي باشد . سه وعده اصلي غذايي با تاكيد بر مصرف صبحانه و دو ميان وعده توصيه ميشود . در ميان وعدهها به جاي استفاده از مواد غيرمغذي و بعضا كالريزا مثل نوشابهها ، چيپس ، كيكها از مواد غذايي مغذي مانند شير ، نان ، پنير ، خشكبار ، ميوهها و مغزها استفاده شود . جهت پيشگيري از كم وزني و لاغري از انجام هر گونه رژيم خودسرانه به شدت خودداري شود و تحت نظر متخصصين تغذيه اقدام شود . جهت پيشگيري از اضافه وزن و چاقي ضمن توصيه به فعاليت هاي روزانه استفاده از يك رژيم غذايي صحيح و متعادل تحت نظر متخصص تغذيه ضروري است . براي جلوگيري از كم خوني ناشي از فقر آهن مواد ذيل توصيه ميشود : 1 ـ استفاده از مواد غذايي صحيح و همچنين غني از آهن مثل انواع گوشتها ، سبزيهاي سبز برگ و حبوبات . 2 ـ استفاده از مواد غذايي داراي ويتامين ث انواع سبزيهاي تازه ، فلفل سبز ، گوجهفرنگي ، كلم ، ميوههاي تازه بخصوص پرتقال ، ليمو و ساير مركبات همراه با غذا كه سبب ميشود آهن بيشتر جذب شود . 3 ـ عدم استفاده از چاي در فاصله 2 تا 3 ساعت قبل و بعد از غذا به ويژه غذاهاي آهندار . 4 ـ درمان آلودگيهاي انگلي و محيطي . 5 ـ از مصرف نوشابههاي شيرين و گازدار خودداري شود . 6 ـ مصرف غذاهاي آماده و صنعتي محدود شود و بيشتر از غذاهاي تازه استفاده گردد .
ارسال شده در مورخه : پنجشنبه، 23 اسفند ماه، 1386 توسط admin
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):
مرتبط باموضوع : 12 قانون تغذيه سالم براي شطرنج بازان [ دوشنبه، 17 دي ماه، 1386 ] 5945 مشاهده
مقالات : رژيم غذايي مناسب براي يك شطرنجباز [ جمعه، 3 آبان ماه، 1387 ] 2288 مشاهده
|
امتیاز دهی به مطلب
|